© King Things Fonts

De tweede letter van het alfabet, de B, staat in de de Autisme Centraal Methodiek voor Basisrust. Maar wat is dat? En wat kan het je opleveren?

Basisrust is een situatie die je zelf kan creëren, of door de omgeving gecreëerd wordt, waarin er een optimale balans is tussen uitdaging en vaardigheden. Dit wordt ook wel Flow genoemd.

Door dat er een balans is in de vaardigheden die een persoon bezit en de uitdaging die aan gegaan wordt komt de persoon in een situatie terecht waarin men optimaal kan presteren. Binnen de term basisrust gaat het echter niet alleen om optimaal presteren, maar om een comfortabele situatie waarin men kan functioneren.. Het is dus van belang dat de balans niet zomaar een piek moment is, maar ook kan fungeren als veilige haven waarnaar men terug kan wanneer het teveel wordt. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van een dagplanning om zo doorheen de dag een overzicht te hebben, wat kan leiden tot het hebben van basisrust.

Basisrust wilt dus niet zeggen dat je niets doet. Sterker nog, wanneer je niets doet en er eigenlijk uitdaging nodig is, dan kan dit juist leiden tot onrust. Maar hoe creëer je dan die basisrust?

Op zoek gaan naar een moment waarin er basisrust is kan je doen door gebruik te maken van je autistisch denken bril. Stel jezelf de vraag: wat ik nu verwacht, is dat haalbaar voor deze persoon?

Je moet namelijk rekening houden met verschillende componenten, zoals bijvoorbeeld leeftijd, IQ, EQ en de manier waarop de prikkels binnen komen en verwerkt worden. Basisrust kan gevonden worden door prikkels op de juiste manier binnen te laten komen, waardoor de situatie (uitdaging) voor de persoon met autisme haalbaar wordt (beschikt over de juiste vaardigheden). Het aanpassen van de omgeving kan hierbij helpend zijn evenals het geven van duidelijkheid en voorspelbaarheid. Maar ook het aanleren van (coping)vaardigheden.

Tot slot: basisrust zal altijd nodig zijn om te komen tot het (aan)leren van nieuwe dingen. Het is als het ware het kraantje wat het vat leeg doet lopen. Dit gaat langzaam, maar uiteindelijk is er ruimte voor nieuwe informatie.

Weten hoe je op een concrete manier (nieuwe) informatie overbrengt? Dat lees je in de volgende blog, in de laatste week van juli.

B: Basisrust

U zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *