Diversiteit mag er zijn!

In de blog van vorige week hebben we gesproken over ‘neurotypische’ mensen. Maar als er neurotypische mensen zijn, wie zijn dit dan en zijn er dan ook niet neurotypische mensen?

Neurtotypisch zegt eigenlijk iets over het brein dat iemand heeft. Het gros van de mensen is neurotypisch, de manier waarop de bedrading in het brein is aangelegd nemen we als standaard. De informatie die bij deze mensen binnen komt volgt bij iedereen dezelfde route. Je zou dit kunnen vergelijken met een snelwegennetwerk. De informatie loopt via punt A naar punt B over de snelweg.

Bij mensen met autisme is de bedrading in het brein vaak anders aangelegd, wat maakt dat zij niet behoren tot de neurotypische maar tot de ‘neuro diverse’ groep oftewel in het Engels ‘ neurodiversity’. De informatie geraakt meestal wel van punt A naar punt B, maar neemt af en toe een andere weg, bv. een onverharde lang weg of passeert wegwerkzaamheden.

Op 18 juni wordt we met de neurodiversity pride day aandacht gevraagd voor alle mensen met een neurodivers brein. Niet alleen mensen met autisme maar ook bij mensen met bijvoorbeeld ADD of ADHD werkt het brein anders. Tijdens de neurodiversity pride day, wordt juist de waarde van neurodiversiteit belicht. Er worden hiervoor verschillende activiteiten georganiseerd.

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd in het programma? Klik dan op een van de onderstaande links:

Vijf vragen over neurodiversity pride day

Programma neurodiversity pride day 2020

Neurodiversity pride day

U zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *